Yhdistyksen säännöt

Yhdistyksen säännöt on hyväksytty vuosikokouksessa 23.9. 2020

 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Jyväskylän seudun metsänomistajat ry (= JySeMo ry) ja sen kotipaikka on Jyväskylä.


2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä metsäasioissa, edistää metsänomistajien metsänhoidollista ja metsätaloudellista tietämystä sekä kohottaa jäsentensä metsänhoidon ammattitaitoa. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää esitelmätilaisuuksia, kursseja ja retkiä, tekee aloitteita ja esityksiä yksityismetsätaloutta koskevissa kysymyksissä ja tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa. 

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia sekä testamentteja. Yhdistys voi omistaa irtainta tai kiinteää omaisuutta.


3. Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.   

Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. 

Varsinaiset jäsenet ja kannatusjäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. 

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.


4. Jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannatusjäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruuden erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja. 

Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle, sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Hänet voidaan katsoa eronneeksi, jos hän on jättänyt kahtena peräkkäisenä vuotena jäsenmaksunsa maksamatta.  Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut yhdistyksen sääntöjen, tarkoitusperien tai edun vastaisesti.


5. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja ja neljä (4) muuta varsinaista jäsentä sekä yksi (1) varajäsen. Puheenjohtaja valitaan aina vuosittain ja jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta, joista puolet on erovuorossa vuosittain. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.    

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. 

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Päätökset tehdään määräenemmistöpäätöksellä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.


6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja tai muu nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö, kaksi yhdessä.

 

7. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

 Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään neljä (4) viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausunto viimeistään kahta (2) viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle vuosikokouksessa esitettäväksi.


8. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. 

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain maalis-toukokuussa hallituksen määräämänä päivänä. 

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous tai hallitus niin päättää tai kun vähintään yksikymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselle kirjallisesti erityisesti ilmoitetun asian käsittelyä varten pyytää. Kokous on pidettävä kahden (2) kuukauden kuluessa pyynnön esittämisestä. 

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannatusjäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Jäsenen valtakirjalla voi äänestää. 

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.


9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.


10. Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Kokouksen avaus

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. Esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajien lausunto

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet

8. Päätetään mahdollisista palkkio- ja kulukorvauksista

9. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

10. Valitaan kaksi toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja

11. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat. 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa tulee yhdistyksen varat käyttää yksityismetsien hoitoa edistävään tarkoitukseen. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.